0 534 222 25 31
·
[email protected]
·
Pzt - Cum 09:00-18:30 / Cmt 10:00-16:30
Bursa, Avukat

Tüketici Hukuku

tüketici hukuku

Bursa Tüketici Hukuku Avukatı

Tüketici hukuku, tüketicilerin korunarak ekonomik çıkarları ile birlikte güvenliklerinin de sağlanması amacıyla düzenlemiş hukuk birimidir. Ayrıca tüketici hukuku tüketicilerin zararlarını karşılamak adına da çalışmalar yürütmektedirler.

Tüketici Hukukun Amacı Nedir?

Tüketici hukuku, toplum yararını sağlamayı amaçlayan tüketici şartlarını iyileştirme amacıyla hem kamu hukukunun hem de özel hukukun pek çok kolunun bir arada ilişkisinin bulunduğu bir hukuk alanıdır. Ürün ve hizmet sahipleri tarafından tüketicilerin yaptıkları alım ve satım işlemleri sırasında zarar görmesini engellemek üzere düzenlemeler yapmıştır. Mal ve hizmet piyasalarında gerçekleşen yasal işlemler sırasında önceden güvenliğin sağlanmasına yönünde çalışmaktadır tüketici hukuku. Bunun içinde alanında uzman olan bizlere danışabilirsiniz.

Tüketicinin Haklarının Korunmasına Yönelik Düzenlemeler

Tüketici hukukunun tüketicilere sunulan mallara yönelik güvenlik önlemlerinin bazıları ise şunlardır;

  • Tüketiciler için sunulan mal ve hizmetler için sağlaması zorunlu standartlar konulmuştur.
  • İnsan sağlığına zararlı kimyasal maddelerin kullanılması yasaklanmıştır.
  • Piyasaya sürülen mal ve hizmetlerde taban ve tavan fiyat getirilmektedir.
  • İade ve değişim hakları güvence altına alınmıştır.
  • Mal ve hizmet sunulmasında dürüstlük ilkesi belirlenmiştir.

Oluşturulan bu ve benzeri yasal düzenlemeler sayesinde hem tüketici hem de satıcının korunması sağlamak amaçlanmıştır. Bu düzenlemeler hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Tüketici Hukukunun Çalışma Alanı

Tüketici hukuku adı altında yapılan düzenleme ve çalışmaların incelenmesi halinde sadece tek bir hukuk dalı ile çalışma alanı bağlantılı olmadığı tüketici hukukunun birden fazla hukuk dalı ile doğrudan bağlantılı olduğu görülür.

Tüketici hukukunun bağlantılı olduğu ana hukuk dalları ise;

  • Borçlar Hukuku,
  • Ceza Hukuku,
  • İdare Hukuku,
  • Ticaret Hukuku,

Olarak sıralanabilir. Bu sayede hukuk dallarının birbirleri ile olan bağlantısından dolayı uzun yıllar boyunca bu hukuk dalları çeşitli yasalara ait kurallara tüketici haklarının korunmasını sağlayarak geçen zaman içerisinde tüketici hukukunun oluşmasına yardımcı olmuştur. Lakin farklı hukuk kollarının bağlantısının birbirleri ile ortak bağlantısı olmayan öznel özelliklerinden kaynaklı olarak tüketici haklarına dair tam koruma sağlayamamıştır. Bu nedenle de hukuk alanında ortaya çıkan bu ihtiyacı karşılamak amacıyla tüketici hukukunun kendisi bir hukuk kolu olarak ortaya çıkmıştır. Tüketici haklarını temel alan tüketici hukuku kendine yönelik kurumları ile kendi yapısına uygun kuralları ile yeni bir hukuk dalı olarak gelişmektedir.

Tüketici Hukuku ve Kamu Yararı

Değişen ve gelişen ticaret yaşamı içerisinde tüketici hukuku piyasaya dahil olan tüketicilerin güçsüz taraf olarak görülerek sömürülmesini engellemek isteği ile mal ve hizmet sunan kişilerin kendilerine dair de pek çok düzenleme yapmıştır. Tüketici hukuku, tüketiciyi sadece ekonomik ve sosyal olarak değil bilgi kirliliği ve bilgi eksikliği nedeniyle oluşan negatif şartlardan korur. Bu sayede de tüm tüketici haklarının korunması sağlanır çünkü tüketici hukukunun asıl çalışma amacı kamu yararıdır.

Tüketici Sözleşmesi Nedir?

Tüketici hukuku sayesinde oluşturulan yeni düzenlemelerin önemli sonuçlarından biride tüketici sözleşmeleridir. Mal ve hizmet sunan kişiler ile bu mal ve hizmetleri satın alan tüketici kişiler arasında alışveriş yapılması esnasında oluşturulan tüketici sözleşmelerinin özel hukuk niteliği taşıyan emredici kurallarının olmasıdır.

Bu emredici kuralların nedeni ise piyasa içerisinde tüketicilerin yaşadıkları olumsuzlukları gidermeye çalışırken aynı zamanda sonsuz hak elde ederek mal ve hizmet üreticilerinin zarara uğramasını engellemektir.

Tüketici hukuku ile toplum yararının gözetir ve toplum düzenin korunmasını sağlar. Tüketicilere karşı tüketici sözleşmesi yapılması yasalar ile yasaklanmıştır. Sadece tüketicinin olumlu yönde yanında olan tüketici sözleşmeleri hukuksal olarak geçerlidir. Yaşadığınız sorunlar için bursa avukat danışabilirsiniz.

Size Yardım Edelim!

Herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. 1 iş günü içinde size geri döneceğiz. Veya aceleniz varsa, bizi şimdi arayın.

0 534 222 25 31

[email protected]

 

Hizmetlerimiz hakkında görüşlerinizi, önerilerinizi, sorularınızı bizimle paylaşın

Hemen Arayabilirsiniz : 0 534 222 25 31

  Pzt – Cum 09:00-18:30 / Cmt 10:00-16:30